Založ si blog

Poľnohospodárstvo je v kríze – opäť

V súčasnosti pociťujeme opäť potravinovú závislosť od iných krajín.  Hovorím znova preto, lebo takáto situácia nastala aj v 19. Storočí v Uhorsku.

Kríza vyplývala z postupnej zmeny feudálneho zriadenia Uhorska na kapitalistické. Miestne roľníctvo bolo systematicky ničené lacným obilím dovážaným zo Spojených štátov amerických.  Práve slovenské  malé roľníctvo sa vo vtedajšej kríze  presadilo a neupadlo úplne do zabudnutia. Práve v súčinnosti s formujúcim sa národným hnutím. Rok 1845 patrí medzi najvýznamnejšie v histórii slovenského družstevníctva, keďže v malom mestečku Sobotište na Záhorí Samuel Jurkovič zriadil prvý gazdovský spolok na Slovensku. Slovenské družstevníctvo patrí medzi svetové unikáty, keďže vznikalo súbežne s nemeckým organizovaným družstevníctvom, ktoré je považované za prvé organizované družstevníctvo.

Vtedy bol však kolorit spoločnosti odlišný ako teraz. Veľa ľudí bolo zamestnaných v poľnohospodárstve a bolo potrebné zreformovať ho. V súčasnosti je poľnohospodárstvo v absolútne odlišnej polohe. Reformácia musí prebehnúť nielen rýchlo ale aj efektívne. Povedzte, je pre vás čerstvé slovenské mlieko, poctivo zo slovenských kráv alebo ten pasterizovaný ejakulát z čínskych potkanov pod nemeckou značkou? Alebo slovenský med z úľa od starého pána, ktorý celý život robí s včelami? Musíte uznať, že naše produkty sú často lepšie ako tie, ktoré ponúkajú vo veľkoobchodoch.

Problémom je však cena. Slovák nehľadá už len kvalitu, vo veľkej miere hľadí aj na cenu. Preto musia aj slovenský poľnohospodári hľadať cesty ako znížiť náklady.  Jednou z možných alternatív je aj združovanie do väčších celkov, kde by sa mohli menší poľnohospodári organizovať. Napríklad zbor dôchodcov žijúcich na lazoch a chovajúcich včely by mohli spoločne predávať svoj med a zisky si rovnomerne deliť. Tu je však priestor pre štát, ktorý by mal viac motivovať práve malých výrobcov domácich potravín. Jednak finančne, pretože bez peňazí nič nefunguje, ale aj pozitívnou diskrimináciou málo kvalitných tovarov zo zahraničia. Bez toho oživenie poľnohospodárstva asi nepríde. Treba však začať aj od samotných výrobcov, ktorí by mali v rámci zachovanie zdravého obratu znížiť ceny.

Keď bude živná pôda zložená z drobného poľnohospodárstva, až vtedy bude potrebné riešiť veľké podniky. Socializmus bol aspoň v tomto dobrý – mali sme značnú potravinovú samostatnosť.  Socializmus je však utopistickou teóriou. Treba pripraviť nové koncepty v modernej demokracii, ktoré by poľnohospodárstvo oživili.

Na začiatku som hovoril o našej histórii. Slovenské malé roľníctvo sa dokázalo združiť a zachovať sa v náročnej situácii. Vďaka postavám ako Samuel Jurkovič, Daniel Lichard, Ján Francisci alebo Andrej Hlinka. Pri odbornom seminári  o Memorande národa slovenského sa vyjadril  predseda MS Marián Tkáč, že práve Matica slovenská by sa mohla tejto úlohy zhostiť. Pretože Matica pôvodne znamená pokladnica. Nechajme sa teda prekvapiť, kto príde s nejakým návrhom reformy a či vôbec. Však nám stačí vyrábať šikmooké autá. Len aby raz neklesol dopyt po nich, lebo skončíme ako Zimbabwe.

 

Úloha Andreja Hlinku v histórii slovenského družstevníctva

09.06.2011

Cieľom tohto blogového príspevku je informovať ľudí o Andrejovi Hlinkovi. Mnohí ho vnímajú len ako kňaza a politika. Andrej Hlinka bol však viac, jeho činnosť bola omnoho rôznorodejšia. Začal by som všeobecným úvodom o slovenskom družstevníctve. Pokiaľ ste čítali môj posledný príspevok na môj blog tak viete, že organizované slovenské družstevníctvo píše svoje [...]

Slovenskí politici si vážia slovenské dejiny

04.06.2011

Každý veľký národ je hrdý na svoje národné výročia, pretože práve pripomienky takýchto významných dátumov významne formujú vedomie národa. Viete si predstaviť, že by sa v USA neslávil deň nezávislosti? Vo Francúzsku výročie dobytia Bastilly? V Taliansku zjednotenie krajiny? Asi nie. Tieto udalosti sú natoľko späté s históriou národa, že si ich nikto nedovolí [...]

Slovenský Robinson

09.04.2011

Slovenský Robinson – Andrej Jelík (cca 1730, Baja – 1783, Budín) Precestoval celý svet Narodil sa okolo roku 1730 v rodine slovenského vojaka, ktorý sa po protitureckých vojnách rozhodol usadiť v meste Baja na juhu súčasného Maďarska. Andrej Jelík bol prvým „Slovákom“, ktorý dosiahol brehy Ameriky (prvým človekom z Uhorska v Amerike bol Štefan [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

kratkymatus

V školskom roku 2010/2011 som sa zúčastnil celoslovenského kola Stredoškolskej odbornej činnosti v kategórii História, politológia, filozofia a právne vedy. Získal som 1. miesto vo vedomostnej súťaži Mladý Európan 2011, 3. miesto v súťaži Memorandova esej, 3. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády. Člen MO Matice slovenskej v Martine, člen o.z. MEA PATRIA, zapojený do projektov Študentskej únie stredoškolákov, Young reporters of enviroment. Študent siedmeho ročníka osemročného gymnázia Jozefa Lettricha v Martine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15992x
Priemerná čítanosť článkov: 2285x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy