Založ si blog

Slovenskí politici si vážia slovenské dejiny

Každý veľký národ je hrdý na svoje národné výročia, pretože práve pripomienky takýchto významných dátumov významne formujú vedomie národa.

Viete si predstaviť, že by sa v USA neslávil deň nezávislosti? Vo Francúzsku výročie dobytia Bastilly? V Taliansku zjednotenie krajiny? Asi nie. Tieto udalosti sú natoľko späté s históriou národa, že si ich nikto nedovolí vymazať alebo ich odignorovať.

Náš národ má bohatú históriu, aj keď počet skutočne významných dátumov nie je príliš vysoký. Medzi jedno z mála výročí, ktoré nie je opradené ideologickým bojom, patrí Memorandum národa slovenské. Práve tento rok, si pripomíname už jubilejné stopäťdesiate výročie.

Memorandove požiadavky boli významným dokumentom, pomocou ktorých Slováci presadili tri slovenské gymnázia a dôležitú inštitúciu – Maticu slovenskú.

Vrátim sa ku tohtoročným oslavám. Asi každý by očakával skutočne veľkolepé oslavy, hodné takéhoto okrúhleho výročia. Predsa len, stopäťdesiat rokov Memorandum neoslavuje každý deň. Opak bol však pravdou.

Oslavy odštartovali vyhlásením výsledkov súťaže Memorandova esej, v budove Matice slovenskej v Martine. Zúčastnilo sa ho niekoľko popredných matičných pracovníkov – predseda Marián Tkáč, zástupca šéfredaktora Slovenských národných novín Igor Válek, pán Cabadaj zo Slovenskej národnej knižnice a pozvanie prijali aj zástupcovia Rusínov na Slovensku. Ku samotnej súťaži len toľko – nerezonovali ňou výsledky, pretože na vyhlásení bola už len ocenená špička, ale skôr neúčasť popredných vládnych činiteľov, ktorí ako podľa slov predsedu Matice slovenskej ani nereagovali na pozvanie.

Ani na pietnej spomienke na Národnom cintoríne sa nezúčastnil nik z popredných predstaviteľov štátu. Aspoň pán prezident poslal veniec a časť čestnej stráže, keďže ako nám bolo povedané, on sám mal na programe veľmi významné oslavy zjednotenia Talianska.

Piatkový oficiálny program potom pokračoval vernisážou výstavy Memorandum v dejinných súvislostiach. Márne by ste hľadali nejakých vysokých politikov. Aspoň mesto Martin reprezentoval Andrej Hrnčiar (podobne tak aj na pietnej spomienke na cintoríne). Neskôr mal dôjsť aj pán minister Krajcer, tajne dúfam, že stihol aspoň bohatý kultúrny program béčkových kapiel a spevákov ako Martin Chodúr na námestí .

Ako je možné, že na dúhovom PRIDE je podpredseda parlamentu a na oslave Memoranda neprišiel nik? To významné medzníky dejín skutočne nikoho nezaujímajú alebo tieto akcie niesú atraktívne z pohľadu volebných preferencií? Každopádne ba vláde neškodilo trošku slušnosti, aby sa na okrúhlom výročí Memoranda SKUTOČNE zúčastnil nejaký člen a nie len na hodinku kvôli trom slovám príhovoru. Ale môžeme byť radi, že si páni Krajcer a Fico našli aspoň tú trošku času a prišli na námestie.
Oslavy Memoranda národa slovenského a dni mesta Martin budú pokračovať aj v nedeľu a v pondelok.

 

Pre ďalšie informácie a fotky z osláv choďte na:

http://www.matica.sk/index.php?D=2011&L=2&lang=sk
http://www.matica.sk/index.php?D=2012&L=2&lang=sk

http://www.matica.sk/index.php?D=2013&L=2&lang=sk

http://www.matica.sk/index.php?D=2014&L=2&lang=sk

Úloha Andreja Hlinku v histórii slovenského družstevníctva

09.06.2011

Cieľom tohto blogového príspevku je informovať ľudí o Andrejovi Hlinkovi. Mnohí ho vnímajú len ako kňaza a politika. Andrej Hlinka bol však viac, jeho činnosť bola omnoho rôznorodejšia. Začal by som všeobecným úvodom o slovenskom družstevníctve. Pokiaľ ste čítali môj posledný príspevok na môj blog tak viete, že organizované slovenské družstevníctvo píše svoje [...]

Poľnohospodárstvo je v kríze – opäť

08.06.2011

V súčasnosti pociťujeme opäť potravinovú závislosť od iných krajín. Hovorím znova preto, lebo takáto situácia nastala aj v 19. Storočí v Uhorsku. Kríza vyplývala z postupnej zmeny feudálneho zriadenia Uhorska na kapitalistické. Miestne roľníctvo bolo systematicky ničené lacným obilím dovážaným zo Spojených štátov amerických. Práve slovenské malé [...]

Slovenský Robinson

09.04.2011

Slovenský Robinson – Andrej Jelík (cca 1730, Baja – 1783, Budín) Precestoval celý svet Narodil sa okolo roku 1730 v rodine slovenského vojaka, ktorý sa po protitureckých vojnách rozhodol usadiť v meste Baja na juhu súčasného Maďarska. Andrej Jelík bol prvým „Slovákom“, ktorý dosiahol brehy Ameriky (prvým človekom z Uhorska v Amerike bol Štefan [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

kratkymatus

V školskom roku 2010/2011 som sa zúčastnil celoslovenského kola Stredoškolskej odbornej činnosti v kategórii História, politológia, filozofia a právne vedy. Získal som 1. miesto vo vedomostnej súťaži Mladý Európan 2011, 3. miesto v súťaži Memorandova esej, 3. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády. Člen MO Matice slovenskej v Martine, člen o.z. MEA PATRIA, zapojený do projektov Študentskej únie stredoškolákov, Young reporters of enviroment. Študent siedmeho ročníka osemročného gymnázia Jozefa Lettricha v Martine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15988x
Priemerná čítanosť článkov: 2284x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy