Založ si blog

Slovenský Robinson

Slovenský Robinson – Andrej Jelík (cca 1730, Baja – 1783, Budín)


Precestoval celý svet

Narodil sa okolo roku 1730 v rodine slovenského vojaka, ktorý sa po protitureckých vojnách rozhodol  usadiť v meste Baja na juhu súčasného Maďarska. Andrej Jelík bol prvým „Slovákom“, ktorý dosiahol brehy Ameriky (prvým človekom z Uhorska v Amerike bol Štefan Parmenius, jeho národnosť sa však nedá určiť). Bolo to o 30 rokov skôr ako slávny Móric Beňovský.

Spočiatku bol iba remeselníkom – krajčírom. Po vyučení putoval po Európe, jeho kroky smerovali do Viedne. Z Viedne sa potom presunul do Prahy, odkiaľ v roku 1754 pre nezhody s konkurenciou odišiel do Lipska. Ďalej pokračoval cez Norimberg do Englandenu, až kým neskončil v Paríži. Treba spomenúť, že táto jeho dobrodružná cesta po Európe bola skutočne nebezpečná a musel sa vyhýbať  vojenskej povinnosti. Pri týchto útekoch skončil v Rotterdame, kde ho nakoniec chytili a prinútili vstúpiť do námorníctva.  Loď plaviacu do Východnej Indie zastihla v prístave ohromná búrka, vďaka ktorej stroskotala. Andrej Jelík sa zachránil na kuse dosky.

Ráno ho vyplavilo na anglickom brehu. Tu býval niekoľko týždňov u miestnych rybárov, až kým sa nerozhodol pridať  na holandskú loď smerujúcu do Ameriky. Pochopiteľne cestoval ako krajčír.

Do Európy sa vrátil v roku 1755, konkrétne do Lisabonu. Prišiel tam tesne po obrovskom zemetrasení, ktoré zničilo väčšiu časť mesta. Preto odišiel na Maltu, odkiaľ chcel odísť do Benátok a potom domov. Jeho loď však prepadli piráti a ocitol sa v zajatí.

Piráti ho predali ako otroka bohatému tureckému kupcovi. V tých časoch to nebol nezvyčajný jav. Turek si Jelíka obľúbil, ten však musel ujsť. Pri love rýb totižto zabil dozorcu otrokov. Vybral sa sám na šíre more, kde natrafil na loď plaviacu sa do Číny. Opäť si na stravu zarábal ako krajčír. Na čínskych hraniciach predal čln na ktorom ušiel z Turecka, čím si zarobil na cestu do Cantonu. Doplavil sa tam v roku 1757.

V priebehu troch rokov sa preplavil takmer cez celý svet, navštívil tri kontinenty a usadil sa v ďalekej Číne. Naverboval do holandskej armády a odišiel s vojskom na ostrov Jáva, do oblasti Batávie. Mal šťastie – oslobodili ho od vojenskej povinnosti, pretože potrebovali krajčíra. Tu sa oženil aj za dcéru britského kolonistu. Potom sa však naňho nalepila smola.

 

Jeden z najmocnejších ľudí v Batávii a najbohatší krajčír v Uhorsku

Správca ostrova ho zbavil vojenskej imunity a tak musel znovu narukovať. Pri bežnej ceste s obchodníkmi za korením padol do zajatia ľudožrútov. Zaľúbila sa však doňho dcéra náčelníka, ktorá ho oslobodila a spolu odišli na opustený ostrov. Krátko na to však umrela a Jelík sa vďaka lodi plávajúcej okolo ostrova dostal naspäť do Batávie. Miestni mu pomohli finančne a začal opäť robiť svoje remeslo. Získal si ich náklonnosť a dôveru, vďaka čomu neskôr získal aj rôzne hodnosti.

Stal sa kapitánom miestneho vojska v Batávii, členom mestského zastupiteľstva a radcom holandskej štátnej správy. Pod týmto titulom vystupoval na korunovácii náčelníka na neznámom ostrove. Vraj mu patrilo 1400 domov a bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov Batávie.

V roku 1776 mu umrela žena. Svoje majetky v Batávii zlikvidoval a odcestoval s dcérami do Európy. Tie sa usadili v Anglicku, Andrej Jelík sa však vrátil do rodného Uhorska. V roku 1778 prichádza ako bohatý krajčír do Budína, kde prežíva posledné roky svojho života. Zomrel v roku 1783.

 

 

Zdroj:

ČULEN, Konštantín: Dejiny Slovákov v Amerike. Bratislava : Nakladateľstvo Slovenskej Ligy, 1942.

 

Úloha Andreja Hlinku v histórii slovenského družstevníctva

09.06.2011

Cieľom tohto blogového príspevku je informovať ľudí o Andrejovi Hlinkovi. Mnohí ho vnímajú len ako kňaza a politika. Andrej Hlinka bol však viac, jeho činnosť bola omnoho rôznorodejšia. Začal by som všeobecným úvodom o slovenskom družstevníctve. Pokiaľ ste čítali môj posledný príspevok na môj blog tak viete, že organizované slovenské družstevníctvo píše svoje [...]

Poľnohospodárstvo je v kríze – opäť

08.06.2011

V súčasnosti pociťujeme opäť potravinovú závislosť od iných krajín. Hovorím znova preto, lebo takáto situácia nastala aj v 19. Storočí v Uhorsku. Kríza vyplývala z postupnej zmeny feudálneho zriadenia Uhorska na kapitalistické. Miestne roľníctvo bolo systematicky ničené lacným obilím dovážaným zo Spojených štátov amerických. Práve slovenské malé [...]

Slovenskí politici si vážia slovenské dejiny

04.06.2011

Každý veľký národ je hrdý na svoje národné výročia, pretože práve pripomienky takýchto významných dátumov významne formujú vedomie národa. Viete si predstaviť, že by sa v USA neslávil deň nezávislosti? Vo Francúzsku výročie dobytia Bastilly? V Taliansku zjednotenie krajiny? Asi nie. Tieto udalosti sú natoľko späté s históriou národa, že si ich nikto nedovolí [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kratkymatus

V školskom roku 2010/2011 som sa zúčastnil celoslovenského kola Stredoškolskej odbornej činnosti v kategórii História, politológia, filozofia a právne vedy. Získal som 1. miesto vo vedomostnej súťaži Mladý Európan 2011, 3. miesto v súťaži Memorandova esej, 3. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády. Člen MO Matice slovenskej v Martine, člen o.z. MEA PATRIA, zapojený do projektov Študentskej únie stredoškolákov, Young reporters of enviroment. Študent siedmeho ročníka osemročného gymnázia Jozefa Lettricha v Martine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16011x
Priemerná čítanosť článkov: 2287x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy