Založ si blog

Kultúra v meste Martin

Po dlhšom čase som sa rozhodol niečo pridať, aj keď tento článok je už staršieho dátumu.

Ako je všeobecne známe, naše mesto kandidovalo na „európske hlavné mesto kultúry 2013“. Človek by si myslel, že na toto ocenenie sa mesto pripravuje dlhodobo skvalitňovaním kultúry. Lenže u nás v Martine to zrejme tak neplatí – na čo sa nedostanú fondy, na to mesto ani len nesiahne. Priblížme si teda pomery v kultúre a definujme jasne, čo je chybou mesta a čo chybou múzea.

Azda najlepšie by bolo začať historicky najdôležitejšou kultúrnou inštitúciou nielen v meste, ale aj v dejinách Slovákov. Dámy a páni, Matica slovenská je pekne udržiavaná budova, zvnútra takisto celkom pekná, aj keď jej vek sa už pomaly ukazuje. Ale Matica slovenská ako inštitúcia je pre mňa osobne sklamaním. Martin má pre Maticu historický význam, napriek tomu sa tu od Martinských matičných slávností nič nezorganizovalo. Žiadne veľké spomienky na národovcov, či pripomenutia historických udalostí. Odvtedy, čo dotiahli na svoje slávnosti Dominiku Starú, neboli schopní nič urobiť. A aj tá samotná akcia bola veľkou fraškou. Mladá matica – organizácia, ktorá by mala byť najaktívnejšia pri organizovaní, mala len niekoľko zástupcov. A to bolo na celonárodných oslavách! Matica sama o sebe robí v poslednom čase viac hanby ako úžitku. Spreneverila národný poklad, svoje vlajky vešia pri podujatiach na stromy a znižuje tak svoju vážnosť – jednoducho Matica už stratila dôveru ľudí nielen v Martine, ale aj po celom Slovensku. Napriek tomu Matici svitá na lepšie časy, keďže má nového predsedu – pána Tkáča. Snáď vráti dôveru občanov ku Matici slovenskej a pozdvihne kultúru v našom meste.

Druhou významnou inštitúciou je Slovenská národná knižnica, ktorej patrí aj Slovenské národné literárne múzeum. Samotnej SNK by okrem spresnenia online katalógu pomohlo skrášlenie vonkajších priestorov. Každý návštevník musí uznať, že okolie nie je príliš vhodné pre takúto významnú inštitúciu. Jedná sa pritom o zdanlivo banálne záležitosti – odstránenie machu a trávy z dlaždíc, skultivovanie porastu medzi dvoma schodiskami a čiastočná oprava niekoľkých schodov. Ale ani takáto triviálna úprava okolia SNK, nie je asi pre mestský úrad realizovateľná. Na varenie guľášu Andrej Hrnčiar peniaze má, ale na to, aby si ako primátor plnil povinnosť a staral sa o mesto, už nedokáže nájsť v mestskej pokladnici nič. Podľa mňa je však naivné si myslieť, že by štát nedal peniaze na rekonštrukciu okolia SNK. Predsa len je to významná inštitúcia pre všetkých Slovákov. Aj literárne múzeum by si želalo nemálo finančných prostriedkov, hlavne aby sa znížili stropy a odstránil sa architektonický skvost v podobe mriežok pod plafónom, na ktorých sa akurát zachytáva prach.

Po dlhom čase som navštívil aj Slovenské národné múzeum. Jeho budova vyzerá pomerne veľkolepo, ale len čo sa človek priblíži, zmení názor. Priľahlý park je plný odpadkov, o sochu významného Slováka Andreja Kmeťa sa evidentne nemá kto starať, nápisy po múroch sú snáď už tým najmenším zlom. Bohužiaľ táto lokalita je vyhľadávaným rajónom mládeže, nie však z dôvodu kultúrneho poznania, ale trávenia voľného času. Nie rozjímaním v prírode samozrejme. Už keď človek preglgne tú cestu do múzea, vnútri sa necíti o nič lepšie. Etnografické múzeum, jedno z mála (ak nie jediné) na Slovensku zíva absolútnou prázdnotou! Všeobecne tak isto aj ostatné slovenské múzeá mimo Bratislavy, ale človek by očakával, že aspoň v tomto významnom múzeu bude toho viac na pozretie. Mnohé vitríny zívajú prázdnotou a aj tie expozície, ktoré sú tam, nepatria medzi nejaké mimoriadne obšírne. lenže na Slovensku si človek zvykol ďakovať aj za toto málo. Keby však nebolo obdobné múzeum v Bratislave, ale by sa expozície premiestnili sem do Martina, táto impozantná budova by nezívala prázdnotou. Okrem toho by výstavy mohli prilákať viac návštevníkov do Martina.

O stave ostatných múzeí už toho netreba veľa hovoriť. Múzeum slovenskej dediny opravujú nórske fondy a práve vďaka nim vyzerá tak dobre ako teraz. Dokonca si mohli dovoliť otvoriť v rámci múzea aj nové múzeum  venujúce sa rómskej kultúre. Múzeum Martina Benku v nenápadnej budove je v dlhodobo nemennom stave, napriek nie príliš peknému vzhľadu z vonku je zvnútra útulné. Múzeum Červeného kríža vyzerá celkom dobre, pretože bolo prerábané. To sa však nedá už hovoriť o Múzeu kultúry Čechov na Slovensku, ktoré vyzerá dosť zanedbane. Nie sú to síce nejako obzvlášť významné múzeá, ale o celkovej kultúre v meste rozhodujú aj oni.

Na záver by som si dovolil ešte jednu myšlienku. Pokiaľ boli peniaze na Milénium a podobné veci, prečo sa nenájdu peniaze aj na niečo iné? Veď v našom meste sme si už odvykli na vodu vo fontánach, prečo sa ušetrené peniaze neinvestujú? Budúcnosť kultúry v meste je otvorená, záleží ako sa ku nej postavia kompetentní. Kultúra však nesmie byť odsúvaná na vedľajšiu koľaj a nesmie sa na ňu zabúdať!

Úloha Andreja Hlinku v histórii slovenského družstevníctva

09.06.2011

Cieľom tohto blogového príspevku je informovať ľudí o Andrejovi Hlinkovi. Mnohí ho vnímajú len ako kňaza a politika. Andrej Hlinka bol však viac, jeho činnosť bola omnoho rôznorodejšia. Začal by som všeobecným úvodom o slovenskom družstevníctve. Pokiaľ ste čítali môj posledný príspevok na môj blog tak viete, že organizované slovenské družstevníctvo píše svoje [...]

Poľnohospodárstvo je v kríze – opäť

08.06.2011

V súčasnosti pociťujeme opäť potravinovú závislosť od iných krajín. Hovorím znova preto, lebo takáto situácia nastala aj v 19. Storočí v Uhorsku. Kríza vyplývala z postupnej zmeny feudálneho zriadenia Uhorska na kapitalistické. Miestne roľníctvo bolo systematicky ničené lacným obilím dovážaným zo Spojených štátov amerických. Práve slovenské malé [...]

Slovenskí politici si vážia slovenské dejiny

04.06.2011

Každý veľký národ je hrdý na svoje národné výročia, pretože práve pripomienky takýchto významných dátumov významne formujú vedomie národa. Viete si predstaviť, že by sa v USA neslávil deň nezávislosti? Vo Francúzsku výročie dobytia Bastilly? V Taliansku zjednotenie krajiny? Asi nie. Tieto udalosti sú natoľko späté s históriou národa, že si ich nikto nedovolí [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

kratkymatus

V školskom roku 2010/2011 som sa zúčastnil celoslovenského kola Stredoškolskej odbornej činnosti v kategórii História, politológia, filozofia a právne vedy. Získal som 1. miesto vo vedomostnej súťaži Mladý Európan 2011, 3. miesto v súťaži Memorandova esej, 3. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády. Člen MO Matice slovenskej v Martine, člen o.z. MEA PATRIA, zapojený do projektov Študentskej únie stredoškolákov, Young reporters of enviroment. Študent siedmeho ročníka osemročného gymnázia Jozefa Lettricha v Martine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15993x
Priemerná čítanosť článkov: 2285x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy