Založ si blog

Masaryk a ČSR

Nedá mi, aj keď s odstupom času, reagovať na sochu Masaryka v Bratislave. Mnohí ju prirovnávali ku Svätoplukovi, ale tieto dve sochy spolu nesúvisia.

Zo Svätopluka a jeho sochy spravili jednu veľkú politickú hru. Samotný Svätopluk je pomerne jednoznačná postava našich dejín, bol jedným z najvýznamnejších panovníkov Veľkej Moravy, ktorá zažila svoj najväčší rozmach práve za jeho vlády.  To či skutočne vládol Slovákom, môže byť trošku polemikou, určite však vládal Slovanom žijúcim na tomto území. Na jeho štít určite patrí dvojkríž – symbol Slovanov a kresťanov. Pokiaľ sa ten kríž podobá nejakej neslávne známej organizáciu typu Hlinková garda, je nejaký problém ho prerobiť inak ako ho zakryť?

Teraz som však odbočil od pôvodnej témy. Masaryk sa zaslúžil o Česko-slovenskú republiku. To mu nemôže nikto vyvrátiť, to je jednoducho fakt. Lenže doba pokročila, žijeme v Slovenskej republike , dokonca už druhý krát. Prečo teda nestaviame pomníky našim hrdinom?  Pokiaľ ide o prvú ČSR, našim hrdinom by mal byť M.R.Štefánik. On bol skutočne telom aj dušou Slovák a nielen na papieri ako v prípade Masaryka. Pre ČSR bola životne dôležitou aj práca Andreja Hlinku a ostatných kňazov, ktorí presviedčali drobný slovenský ľud. Masaryk nepresviedčal ľudí o ČSR, iba prerozdeľoval moc.

Pozrime sa na pár chýb, ktoré podľa mňa Masaryk urobil. Už hneď prvá sa vyskytla pri zamlčovaní Pittsburskej dohody. Masaryk sa zaviazal, že Slovensko bude mať v ČSR autonómiu a mnoho výhod.  Ale len náhodou sa podarilo dostať text dohody ku ľuďom ako boli Hlinka či Juriga, ktorí začali presadzovať len to, čo mali Slováci prezidentom podpísané na papieri! Samotné utajovanie Pittsburskej dohody bolo zbabelým činom, ale ani keď vyplávala na povrch, nezaradila sa do ústavy. Výsledkom toho bola chýbajúca vlastná demokraticky volená a nezávislo vedená vláda, ale aj taká v úvodzovkách banalita, ako napríklad absencia technickej univerzity na Slovensku. Pokiaľ Nemci mali svoju technickú univerzitu už od vzniku ČSR, Slováci ju ani v roku 1930, keď o ňu začal bojovať spolu s Hodžom aj Lettrich, nemali.

Veľká časť problémov však nešla len od Masaryka, ale vypramenila z celkovej chybnej organizácie štátu. Napriek tomu, že teraz nazývame ČSR ako prototypom demokracie, aká bola sloboda pohybu či slova? Neoficiálnej delegácii slovenských autonomistov zakázali cestovať do Francúzska. A keď sa tam už dostali, boli po návrate odsúdení za buričstvo. Aj demonštrovať chcelo odvahu. Keď 12. februára protestovali robotníci proti slovenskej vláde Vavra Šrobára, zaplatilo za to životom 8 ľudí. Taká malá československá Černová, o ktorej sa veľa nehovorí.

Už som sa prepracoval aj ku samotnej slovenskej vláde. Aká demokracia tu vládla? Boli do nej nanominovaní zväčša len Masarykovi žiaci, nebol tam ani jeden zvolávateľ či účastník martinského zhromaždenia, ktorým sa Slovensko pripojilo ku ČSR.  Ministrom s plnou totalitnou mocou na území Slovenska sa stal kmotor Andreja Hlinku, zarytý čechoslovakista a bývalý Masarykov žiak, Vavro Šrobár. V revolučnom parlamente sedelo 40 Slovákov a každý musel byť členom slovenského klubu. Kto nebol, prípadne vystúpil, stratil mandát. Vedenie tohto klubu bolo plne v rukách centralisticky ladených politikov.

Taká bola teda demokracia v štáte, na ktorého čele stál Masaryk. Štefánik umrel skôr ako mohol zasadnúť poriadne do vlády, okolnosti smrti sú dodnes a asi navždy neznáme. Príčinu jeho skorého návratu do vlasti však môžeme vidieť v nepohodnutí s Benešom a Masarykom. Ťažko povedať, ako by sa bol Štefánik zachoval, keby prežil.

Ja osobne so sochou Masaryka nesúhlasím. Síce mu autor nedal nadrozmerné prirodzenie, ťažko pochopím, prečo mnohým slovenským učencom chýba socha a český politik ju má. Ale veď tu na Slovensku je možné naozaj všetko, už len čakám na ten pomník obetiam devínskej masakry a hneď vedľa pamätník neznámemu strelcovi.

Úloha Andreja Hlinku v histórii slovenského družstevníctva

09.06.2011

Cieľom tohto blogového príspevku je informovať ľudí o Andrejovi Hlinkovi. Mnohí ho vnímajú len ako kňaza a politika. Andrej Hlinka bol však viac, jeho činnosť bola omnoho rôznorodejšia. Začal by som všeobecným úvodom o slovenskom družstevníctve. Pokiaľ ste čítali môj posledný príspevok na môj blog tak viete, že organizované slovenské družstevníctvo píše svoje [...]

Poľnohospodárstvo je v kríze – opäť

08.06.2011

V súčasnosti pociťujeme opäť potravinovú závislosť od iných krajín. Hovorím znova preto, lebo takáto situácia nastala aj v 19. Storočí v Uhorsku. Kríza vyplývala z postupnej zmeny feudálneho zriadenia Uhorska na kapitalistické. Miestne roľníctvo bolo systematicky ničené lacným obilím dovážaným zo Spojených štátov amerických. Práve slovenské malé [...]

Slovenskí politici si vážia slovenské dejiny

04.06.2011

Každý veľký národ je hrdý na svoje národné výročia, pretože práve pripomienky takýchto významných dátumov významne formujú vedomie národa. Viete si predstaviť, že by sa v USA neslávil deň nezávislosti? Vo Francúzsku výročie dobytia Bastilly? V Taliansku zjednotenie krajiny? Asi nie. Tieto udalosti sú natoľko späté s históriou národa, že si ich nikto nedovolí [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

kratkymatus

V školskom roku 2010/2011 som sa zúčastnil celoslovenského kola Stredoškolskej odbornej činnosti v kategórii História, politológia, filozofia a právne vedy. Získal som 1. miesto vo vedomostnej súťaži Mladý Európan 2011, 3. miesto v súťaži Memorandova esej, 3. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády. Člen MO Matice slovenskej v Martine, člen o.z. MEA PATRIA, zapojený do projektov Študentskej únie stredoškolákov, Young reporters of enviroment. Študent siedmeho ročníka osemročného gymnázia Jozefa Lettricha v Martine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16006x
Priemerná čítanosť článkov: 2287x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy