Založ si blog

Očista prírody a spomienka na historickú udalosť

Tentoraz som mal trošku nabitý víkend, zúčastnil som sa dvoch akcií. V sobotu sa v rekreačnej oblasti Jedľoviny pri Martine konala jesenná očista prírody, organizovaná súčasným primátorom mesta Martin, zároveň aj kandidátom v najbližších komunálnych voľbách. Bohužiaľ táto akcia bola trošku naštrbená vzájomným sporom medzi dvoma kandidátmi – primátorom Andrejom Hrnčiarom a Petrom Vonsom, ktorý ako obyvateľ blízkej mestskej časti Kolónia Hviezda prišiel pomôcť. Deň predtým mu však pán Hrnčiar zakázal účasť na tomto podujatí. Možno presne vidieť, kto si z takýchto akcií robí politickú propagandu a kto sa skutočne snaží pomôcť. Napriek tomu sme však jedľoviny vyčistili, guľáš od pána primátora nám chutil a osobne môžem vyjadriť len nádej, že podobné akcie sa budú konať pod záštitou primátora aj mimo predvolebného obdobia.

V nedeľu moje kroky viedli do Žiliny, kde som sa zúčastnil na spomienke na vyhlásenie autonómie Slovenskej krajiny v rámci ČSR. Bola to príjemná národniarska akcia, bez médií a bez problémov. Prítomní si mohli vypočuť štyri prejavy, postupne rečnili Pavol Lazar za Slovenské Hnutie Obrody Žilina, Peter Sliacky za Nové Slobodné Slovensko Ružomberok a predsedovia oboch občianskych združení Róbert Švec (SHO) a Rado Novotný (NSS).

Pavol Lazar všetkých uviedol do historickej problematiky okolo vyhlásenia autonómie. Počas jeho reči sa na chvíľu pristavili aj niekoľkí domáci a započúvali sa do jeho slov. Okrem toho však ešte Pavol Lazar všetkým pripomenul pôvod slova židoboľševizmus, čo nie je len súčasná „nadávka“, ale pojem, ktorým bol v Európe ľudovo ale aj odborne označovaný myšlienkový smer Karla Marxa. Ďalej pripomenul aj mnohé kladné činy a udalosti okolo Slovenského štátu a osoby Jozefa Tisa, pretože na ne sa zabúda a to je škoda.

Peter Sliacky sa venoval potrebe usporadúvania podobných akcií, zdôvodnil prečo si treba uctievať predkov a hlavne tých, ktorí sú na okraji záujmu súčasných mocipánov. Aby sme ako národ nezabúdali, odkiaľ pochádzame a kto boli naše osobnosti. Pripomínať si máme však aj zlé aj dobré vlastnosti jednotlivých osôb, aby sme nemali len obyčajný ideologicky skresaný pohľad na svet.

Róbert Švec sa v príhovore venoval ľudom, ktorí bojujú proti takýmto akciám. Napriek tomu, že sú Slovákmi, zatracujú vlastnú históriu a snažia sa ju poškvrniť. Nazval ich všetkých niekoľkokrát hlupákmi. Neradno s ním nesúhlasiť. Nech bol Slovenský štát v konečnom dôsledku hocijaký, ale bol to náš štát, štát Slovákov a vyvrcholenie dlhého procesu národného obrodenia ktoré začalo už Bernolákovcami!

Rado Novotný ešte tesne pred kladením vencov spomenul dôležitosť spojenia národných síl, podobne ako sa to podarilo Tisovi, aby sme všetci boli hrdí na svoj národ. Keď nie v každej historickej udalosti tak aspoň v tých, ktoré sú menej kontroverzné. A tie kontroverzné treba postaviť pred celospoločenskú diskusiu a rozbaliť tú veľkú škatuľu s nápisom „Slovenský štát“, kde komunisti nahádzali všetko dobré aj zlé a zakonzervovali ako zlé na dlhé roky.
Na záver ešte fotogaléria, ktorá bude časom ešte aktualizovaná!

Úloha Andreja Hlinku v histórii slovenského družstevníctva

09.06.2011

Cieľom tohto blogového príspevku je informovať ľudí o Andrejovi Hlinkovi. Mnohí ho vnímajú len ako kňaza a politika. Andrej Hlinka bol však viac, jeho činnosť bola omnoho rôznorodejšia. Začal by som všeobecným úvodom o slovenskom družstevníctve. Pokiaľ ste čítali môj posledný príspevok na môj blog tak viete, že organizované slovenské družstevníctvo píše svoje [...]

Poľnohospodárstvo je v kríze – opäť

08.06.2011

V súčasnosti pociťujeme opäť potravinovú závislosť od iných krajín. Hovorím znova preto, lebo takáto situácia nastala aj v 19. Storočí v Uhorsku. Kríza vyplývala z postupnej zmeny feudálneho zriadenia Uhorska na kapitalistické. Miestne roľníctvo bolo systematicky ničené lacným obilím dovážaným zo Spojených štátov amerických. Práve slovenské malé [...]

Slovenskí politici si vážia slovenské dejiny

04.06.2011

Každý veľký národ je hrdý na svoje národné výročia, pretože práve pripomienky takýchto významných dátumov významne formujú vedomie národa. Viete si predstaviť, že by sa v USA neslávil deň nezávislosti? Vo Francúzsku výročie dobytia Bastilly? V Taliansku zjednotenie krajiny? Asi nie. Tieto udalosti sú natoľko späté s históriou národa, že si ich nikto nedovolí [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

kratkymatus

V školskom roku 2010/2011 som sa zúčastnil celoslovenského kola Stredoškolskej odbornej činnosti v kategórii História, politológia, filozofia a právne vedy. Získal som 1. miesto vo vedomostnej súťaži Mladý Európan 2011, 3. miesto v súťaži Memorandova esej, 3. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády. Člen MO Matice slovenskej v Martine, člen o.z. MEA PATRIA, zapojený do projektov Študentskej únie stredoškolákov, Young reporters of enviroment. Študent siedmeho ročníka osemročného gymnázia Jozefa Lettricha v Martine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16010x
Priemerná čítanosť článkov: 2287x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy